Cum alegem vopselele

vopseleVopsitul uneori ne da batai de cap si de aceea noi am creeat acest ghid de alegere a vopselelor. Cand vine vorba de alegerea vopselelor trebuie sa tinem cont in primul rand de suportul ei (ipsos, lemn, metal etc) si de efectul decorativ dorit. Sunt foarte multe controverse intre vopselele pe baza de ulei si cele pe baza de apa dar toate sunt false, deoarece este important ca decoratiunea dorita sa iasa cu succes, iar caracteristicile produselor difera de la vopsea la vopsea. Dispuneti de posibilitati vaste de alegere a vopselelor.

In primul rand vom vorbi de vopselele pe baza de ulei care sunt apreciate de specialisti, deoarece se intinde foarte bine cu pensula, si sunt foarte usor de aplicat producand pe suprafata o pelicula etansa , iar lucrul acesta le face sa fie utilizate prioritar in bucatarie si in bai. Cu multe variante lucioase da un aspect de oglinda si un finisaj aproape perfect. Un minus pe care le au aceste vopseli sunt mirosurile neplacute iar atunci cand se evaporeaza solventii trebuie sa aerisim locul pe toata durata uscarii.

In al doile rand vom vorbi si de vopselele pe baza de apa care sunt preferate de amatori din doua motive: se usuca rapid, sunt aproape mereu inodore. Sunt mai putin etanse decat vopselele pe baza de ulei dar acest tip de vopsea are o pelicula la suprafata ce permite ca suportul sa respire prin vopsea iar apa sa se evapore. Pe de alta parte luciul nu este pefect si noi va recomandam sa folositi vopselele mate sau satinate pentru aplicarea pe lemn sau zidarie. Si acest tip de vopsea contine derivati ai petrolului ceea ce obliga luarea de precautii.

Toate tipurile de vopsele le gasiti in magazinele noastre Radical Grup.

Evaluarea necesarului de vopsea

Vopselele sunt ambalate in galeti sau cutii de diverse marimi, cel mai des intalnim 0.4, 2.5, 5 si 10l. Pentru evaluarea cantitatii necesare de vopsea trebuie sa luam in considerarea urmatoarele lucrui:

  • masurati perimetrul incaperii
  • scadeti latimea geamurilor
  • inmultiti rezultatul cu inaltimea incaperii pentru a obitine suprafata ce trebuie vopsita
  • impartit aceasta suprafata la putearea de acoperire indicata pe recipient, cu asta obtineti numaraul de litri necesari pentru a acoperi cu vopsea totii peretii cu un strat

Exemplu:

Incaperea este de 5 x 4m si inalta de 2.50 m si are o usa cu geam lat de 2m. Pe vopseaua aleasa scrie 10-12 mp/l

Perimetrul de vopsire este:

(5+4)x 2=18m – 2m =16m

Suprafata de vopsire este:

16m x 2.50m= 40mp

Pentru start sunt necesari:

40:10= 4l sau 240:12= 3,33l

ATENTIE: De cele mai multe ori suprafata de acoperie indicata pe ambalaj este teoretica si trebuie sa luati in calcul o suprafata mai mare